Energia üzletre szabva
Hu En

Hírek

Tájékoztató a 20 M3/H – 100 M3/H névleges összteljesítményű gázmérővel rendelkező felhasználókat érintő jogszabályváltozásról

2017.07.21

Tájékoztatjuk Önöket, hogy közzétételre került a 11/2016. (XI. 14.) MEKH rendelet módosításáról szóló 7/2017. (VII. 13.) MEKH rendelet (továbbiakban: „7/2017 MEKH rendelet”), amely alapvető változásokat hoz a 2017/18-as gázév tekintetében történő kapacitáslekötés vonatkozásában.

1. Gázmérő névleges összteljesítményénél alacsonyabb mértékű kapacitás lekötésének lehetősége

A 7/2017 MEKH rendelet alapján a nyomással korrigált 20 m3/h – 100 m3/h névleges összteljesítményű gázmérővel rendelkező felhasználási helyek tekintetében – amennyiben távmérő felszerelésre került – a korábbi szabályozástól eltérően már nem kizárólag a gázmérő névleges összteljesítménye köthető le, hanem annál alacsonyabb mértékű kapacitás lekötése is lehetővé válik a 2017/18-as gázévre vonatkozóan.

Ezen felhasználási helyek tekintetében a továbbiakban a felhasználó nem elosztási alapdíj, hanem elosztási kapacitásdíj fizetésére lesz köteles a lekötött kapacitás mértéke alapján.

Amennyiben valamely felhasználó a kapacitásigény-bejelentésében a gázmérő nyomással korrigált névleges összteljesítményénél alacsonyabb kapacitásigényt adott meg, akkor a 2017 augusztusában megtartásra kerülő kapacitáslekötés során a megtett kapacitásigény-bejelentésnek megfelelően a gázmérő nyomással korrigált névleges összteljesítményénél alacsonyabb mértékű kapacitást fogunk lekötni.

2. Gázmérő névleges összteljesítményének megfelelő kapacitáslekötés

A jelenleg hatályos szabályozás szerint a kapacitás lekötésére kWh/h mértékegységben kerül sor. A kapacitásigény-bejelentés során a Társaságunk lehetővé tette azonban a m3/h, MJ/h, illetve a kWh/h mértékegységben történő igénybejelentés megtételét.

Amennyiben valamely felhasználó a kapacitásigényét nem kWh/h mértékegységben adta meg, akkor a megadott érték a Szállítási Rendszerirányító (FGSZ Zrt.) által közzétett minőségi elszámolási rend szerinti publikus adatok, illetve átszámítási módszertan alkalmazásával automatikusan átváltásra került kWh/h mértékegységbe a Társaságunk Éves szezonális igazolás igénylési, éves igénybejelentési, extrakapacitás igénylési és nominálási szabályzatának (továbbiakban: „Szabályzat”) 7. pontjának megfelelően.

A 7/2017 MEKH rendelet 14.§-a alapján azonban, ha éves kapacitástermékben lekötésre kerül a gázmérő m3/h-ban meghatározott nyomással korrigált névleges összteljesítmény értékének 10,5-szerese kWh/h-ban, akkor az adott felhasználási hely tekintetében sem kapacitás-túllépési pótdíjat, sem a vásárolt kapacitás túllépése miatti pótdíjat, sem utólagos kapacitásdíjat nem kell fizetnie a felhasználónak.

Tekintettel arra, hogy a 7/2017 MEKH rendelet által meghatározott átszámítási mód eltér az általunk alkalmazott, Szabályzatban rögzített módszertantól, így a megadott, a gázmérő nyomással korrigált névleges összteljesítményének megfelelő kapacitásigény-bejelentéseket felülvizsgáljuk, és szükség szerint a 7/2017 MEKH rendelet 14. §-ának megfelelően egyoldalúan módosítjuk akként, hogy a kapacitáslekötés mértéke megfeleljen a gázmérő m3/h-ban meghatározott nyomással korrigált névleges összteljesítmény értéke 10,5-szeresének kWh/h-ban.

A fenti egyoldalú módosítással kívánjuk biztosítani azt, hogy a felhasználóink kapacitásigény-bejelentésének megfelelően történjen a kapacitáslekötést.

Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.