Energia üzletre szabva
Hu En

Hírek

Spanyolországi erőművekkel bővül a MET Csoport eszközportfóliója

2021.07.28

A MET Csoport 2021. július 28-án részvényadásvételi szerződést írt alá az oslói tőzsdén jegyzett Arendals Fossekompani (AFK ASA) norvég holdingtársasággal, a COGEN Energia España S.L.U 100 százalékos tulajdonrészének és leányvállalatainak megvásárlásáról. A COGEN a spanyol CHP-iparágban harmincéves piaci tapasztalattal bíró, integráltan működő üzemeltető és szolgáltató vállalat.

A COGEN Energia España-nak három fő üzletága van. Egyfelől öt saját CHP-erőművet üzemeltet, összesen 75 MW beépített kapacitással. Emellett eszközöket bérel, illetve üzemeltetési- és karbantartási szolgáltatásokat nyújt harmadik felek számára. A harmadik üzletág villamosenergia-piaci szolgáltatásokkal foglalkozik. Az erőművek évi 600 GWh villamosenergiát termelnek, további 400 GWh hőtermeléssel.

A kiegyenlítő és rugalmas energiatermelés különösen fontossá vált az európai villamosenergia-piacokon, mivel folyamatosan növekszik a hálózatokba betáplált, megújuló energiaforrásból származó villamosenergia mennyisége, ez pedig egyre nehezebbé teszi az áramellátás és a kereslet összehangolását. Az olyan technológiák, mint a CHP (kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés) vagy a CCGT (kombinált ciklusú gázturbina) flexibilis és hatékony megoldások, amelyek segítenek az elektromos hálózat egyensúlyban tartásában.

Ez a tranzakció a MET Csoport első jelentős beruházása a spanyol CHP-piacon. A MET szakértelme a földgázkereskedelemben és a földgázalapú energiatermelésben lehetővé teszi, hogy kulcsszerepet vállaljon az energiaátmenetben, amely a fosszilis tüzelőanyagoktól vezet a szén-dioxid-mentes világba.

Johannes Niemetz, a MET Csoport pénzügyi igazgatója a tranzakcióval kapcsolatban elmondta: „A rugalmassági eszközök elengedhetetlen részei vállalatunk integrált stratégiájának, amely támogatni kívánja a globális energiaátmenetet. Olyan befektetési célpontokat vizsgálunk, amelyekről úgy gondoljuk, hogy hatékonyan tudjuk működtetni, szinergiákat teremtve a gáz- és árampiacokon már meglévő pozícióinkkal. A rugalmassági eszközöknél a MET elsősorban Spanyolországban, Olaszországban és a német piacon tervez további akvizíciókat.”

 

MET Csoport

A svájci központú MET Csoport európai integrált energiavállalat, tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra is. Leányvállalatai révén 14 országban van jelen, 25 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedelmi ponton aktív. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2020-ban 11,2 milliárd euró volt, a kereskedett gázmennyiség 71 milliárd köbméter.

www.met.com

Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.