Energia üzletre szabva
Hu En

Hírek

Megérkezett a MET Croatia első LNG-szállítmánya a krk-i terminálhoz

2021.04.30

Újabb cseppfolyósított földgázszállítmányt fogadott az Adria északi részén, Krk szigeténél felépített horvát LNG-visszagázosító terminál: ezúttal a MET horvátországi leányvállalatának első LNG-szállítmánya érkezett meg a létesítménybe. 

A 145 ezer köbméteres kapacitású Methane Nile Eagle tankerhajót a belgiumi Zeebrugge kikötőjében töltötték fel, és április 26-án érkezett a krk-i LNG-terminálhoz.

Ezzel ötre emelkedett az eddig Horvátországba érkezett LNG-importszállítmányok száma, amelyek közül a mostani az első, ami európai uniós kikötőből érkezett.

„A terminál januári indulása óta eltelt időszak meglehetősen eseménydús volt. Globális szinten árazási anomáliák és egyéb megjósolhatatlan fejlemények jelentkeztek, helyben pedig az érkező szállítmányok átütemezését kellett megoldani. Március óta azonban stabilizálódott az LNG-tankerek érkezése” – mondta Mario Matković, a MET Croatia Energy Trade vezérigazgatója.

Helyi gázkereskedőként a MET Croatia a svájci központú MET Csoport horvátországi tagja, és hétéves időszakra összesen 2,67 milliárd köbméter kapacitást kötött le a krk-i LNG-terminálon. A mostani a cég első Krk-re érkező LNG-szállítmánya.

A MET értékesítette az úszó terminállá (FSRU) átalakított LNG Croatia tankerhajó üzembe helyezésére szolgáló első LNG-szállítmányt is, a spanyolországi Sagunto kikötőjében 2020 novemberében.

„Büszkék vagyunk rá, hogy sikerült biztosítanunk a szállítmány pontos érkezését” – tette hozzá Mario Matković, utalva a Szuezi-csatorna eltorlaszolása miatti, közelmúltbeli torlódásokra egyes európai kikötőkben. Matković szerint 2021 októberéig a MET Croatia-nak még két LNG-szállítmánya érkezik a terminálhoz.

Az első horvátországi LNG-terminál évente akár 2,6 milliárd köbméter földgázt táplálhat az országos gázvezeték-hálózatba. A projekt megvalósítása 233 millió euróba került, ebből 101 millió eurót az Európai Unió biztosított.

lng-terminal-krk.jpg

Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.