Energia üzletre szabva
Hu En

Hírek

Kiszáll a MET a TIGÁZ-ból, és a megújuló energiapiac felé fordul

2021.03.12

A MET Csoport 2021. március 11-én részvényátruházási megállapodást írt alá az Opus Global Nyrt-vel, amelynek keretében eladja az MS Energy Holding AG-ban meglévő 50 százalékos tulajdonrészét, amely közvetetetten 49,57 százalékos részesedést biztosított a TIGÁZ Zrt-ben. A tranzakció várhatóan március 31-én zárul.

A MET ezzel egyidejűleg egy 77 MWp teljesítményű fotovoltaikus erőműprojekt 100 százalékát vásárolja meg az Opus Global Nyrt-től a magyarországi Buzsák településen. A zöldmezős, immár minden engedéllyel rendelkező naperőműprojekt évente várhatóan 83,7 GWh villamosenergiát termel majd.

A MET Csoport 2019-ben jelentette be a megújuló energiaforrások bővítésére vonatkozó stratégiáját. A vállalatcsoport célja több mint 500 MWp beépített teljesítménnyel rendelkező megújuló energiaportfólió létrehozása nap- és szélerőművekből 2023-ig Kelet-Közép-Európában.

Stratégiájával összhangban a MET megvásárolt egy 48 MWp teljesítményű naperőműprojektet a magyarországi Gerjen területén, valamint egy 43 MWp teljesítményű projektet Söjtörön; mindkettőt már előrehaladott, építésre kész állapotban. A napenergia-projektek építési munkálatai várhatóan 2021 második és harmadik negyedévében kezdődnek. Üzembehelyezés után a három erőmű (Buzsák, Gerjen és Söjtör) összesen 90 ezer háztartást lát majd el energiával.

Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.