Energia üzletre szabva
Hu En

Hírek

Ha nem süt a nap és nem fúj a szél – digitális megoldás kell

2021.04.01

A keresletnek és a kínálatnak találkoznia kell, és nincs ez másként az energetikában sem. De hogyan lehet ezt az igényt összeegyeztetni a fenntarthatóság jegyében terjedő zöld energiatermelés sajátosságaival? Hiszen a megújuló energiatermelés a magyar villamosenergia-rendszerben is egyre jelentősebb részarányt képvisel, egyes időszakokban már az áramtermelés negyedét is biztosítja.

A klímaváltozást, a zöldenergia előretörését, illetve az ebből adódó nehézségeket egyszerű megérteni – annál komplexebb viszont az ezek használhatóságát korlátozó problémákra adott válasz. A kulcs ezúttal is a digitalizáció és a más energiapiacokról már jól ismert tárolás. Az ellátás folyamatossága érdekében a napsütéses és szeles, tehát túltermeléses órákban betárolni kell az energiát, az alultermeléses órákban pedig kitárolni. Ilyen mennyiségű fizikai tárolási rugalmasság kiépítése viszont nem ésszerű: ezt lehet kiegészíteni digitális, automatizált megoldásokkal.

A MET Csoport és a Dunamenti Erőmű, valamint a Navitasoft együttműködésében most induló K+F projekt keretében a partnerek azt vizsgálják, milyen alternatív lehetőségei vannak a megújuló energiaforrások hasznosításának, illetve hogyan lehet optimálisan automatizált algoritmusok segítségével kiegyenlíteni az időjárásfüggő termelésingadozást.

„A megújuló termelés ingadozásainak ideális kiegyenlítési módja, hogy a megtermelt többlet elektromosságot akkumulátorokban tároljuk, amelyekből később könnyen kinyerhető az energia esténként vagy a szélcsendes időszakokban. A termelés ingadozása miatti kihívásra pedig adatalapú, digitális eszközökkel lehet megoldást találni, megfelelve a 21. századi gazdaság karbonsemlegességi elvárásainak” – mondta Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója.

A létrejövő aggregátori platform megoldást biztosít majd a különböző energetikai eszközökből álló termelési piac rugalmassá tételéhez. A projekt részeként telepítenek egy közel 4 MW-os, kétórás tárolókapacitású akkumulátor-telepet Százhalombattán, a Dunamenti Erőmű területén. A konzorciumi tagok szándéka, hogy a tároló berendezésen szerzett tapasztalataikkal az aggregátori platformot felkészítsék további, alternatív energiahordozókon alapuló villamosenergia-tároló berendezések hatékony befogadására is.

„A magyarországi piacon jelenleg nincs olyan dedikált – a digitalizáció és az energiatárolás előnyeit egyszerre alkalmazó – szolgáltatás, amely megújuló termelőknek nyújtana kiegyenlítési szolgáltatást. Az a célunk, hogy a hazai és a regionális árampiacok szereplőinek olyan megoldást fejlesszünk ki a konzorcium projektjének keretein belül, amely képes a heterogén portfoliók széleskörű optimalizációjára” – magyarázta Füzi Ákos, a Navitasoft vezérigazgatója.

 

A 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00125 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020 pályázati program finanszírozásában valósult meg.

 

 

Háttéranyag

 

Az energiaellátásban a pontos menetrendezés iránti szigorú követelmények olyan kihívások elé állítják a jellemzően kisebb méretű, időjárásfüggő megújuló erőmű-tulajdonosokat, beruházókat és üzemeltetőket, amelyek meghaladhatják a reálisan ráfordítható erőforrásaikat. Emiatt, továbbá méretgazdaságossági okokból is érdemes menetrendezési tevékenységüket külső szakértőre bízniuk.

A K+F projektben a felek közösen fejlesztenek aggregátori szoftvermegoldást, amellyel a MET Csoport eszközportfoliójának, valamint harmadik feles eszközöknek a kereskedelmi-üzemviteli optimalizációja válik majd lehetségessé. A fent részletezett problémára kínál megoldást ez a platform, az energiatárolóval és más rugalmas eszközökkel kiegészítve.

A hagyományos eszközök (gázmotorok, energiatárolók, villamoskazánok és más alternatív lehetőségek) rugalmasságának kezeléséhez vált mára nélkülözhetetlen megoldássá egy megfelelő IT felületet biztosító aggregátori platform. Az aggregátorok így a rugalmas eszközök tulajdonosait – beleértve a fogyasztókat – rugalmassági szolgáltatóvá változtatják, lehetővé téve piaci részvételüket. A felek által közösen kifejleszteni tervezett megoldás egy ilyen, újonnan kialakuló piaci szegmensre összpontosít. (Az Európai Unió az általa elfogadott Tiszta Energiacsomag részeként kívánja megteremteni az aggregátori megoldások elterjedéséhez szükséges jogszabályi keretrendszert.)

A projekt eredményeként létrejön az az összetett aggregátori megoldás, amelyhez csatlakoznak a Dunamenti Erőmű erre alkalmas fogyasztó- és (kisebb) termelőegységei a kiépített digitális vezérlésű rendszereken keresztül, illetve ide lesz integrálva a projekt keretében beszerzett elektrokémiai villamosenergia-tároló. Az aggregátor platform működtetését és optimalizációját a Navitasoft által fejlesztendő aggregátori szoftvercsomag végzi. A szoftver célja, hogy a hazai és a regionális árampiacok szereplőinek olyan megoldást nyújtson, amely képes lehet a MET Csoportéhoz hasonló heterogén portfoliók széleskörű optimalizációjára.

Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.